Újonc és Serdülő Országos Bajnokság

2019-07-19

A Szekszárdi Sportközpont atlétái nagy létszámban álltak rajthoz Győrben az Újonc és Serdülő Országos Bajnokságon. A 13 éves újoncok pénteken és szombaton versenyeztek, míg a 14-15 éves serdülők szombaton és vasárnap. Távirati stílusban számolunk be mindenkiről:

Merk Bálint – három versenyszámban indult az újonc fiúk között. 80 m gáton döntőt futott különösebb elszántság nélkül, és ugyanez jellemezte a gerelyhajítását is. Minden elszántságát és akaratát a magasugrásra tartogatta, ahol nagyon fegyelmezetten, öntudatosan versenyzett. 145 centin első kísérleténél kihagyott a koncentráció, de sikerült orvosolni, így később az egyéni csúcsot jelentő 150 centiméter is meglett. Sőt, 154 centin nagyon szép volt a harmadik kísérlete. Maradt még benne magasság bőven. A versenyben végül második helyen végzett. Gratulálunk!

Kiss Kata Ramóna – 80 méter gáton kezdett. Ebben a versenyszámba még nagyon hiányzik a rutin és a bátorság. Így is futott két egyéni csúcsot (előfutam és B döntő), de ebben a futásban még sok van. Távolugrásban sikerült hetedik helyen becsúszni a döntőbe. A nagyon jó bemelegítő ugrások után az első három sorozatban elmaradt a folytatás. Negyedikre megnyugodott, és végre beletalált (487 cm), az ötödik sorozatban ugyanekkorát ugrott, de még a deszkát sem találta el. Ez az ugrás pontos nekifutással érmet ért volna. Hatodikra sajnos belépett, végül a nagyon erős mezőnyben, nagyon szoros versenyben hatodik lett. A verseny második napján egyszerűen nem volt szerencséje, pedig megérdemelte volna. 80 méteres síkfutásban nyerte az első futamot, döntős helyen állt, míg nem az utolsó futamban kisebb eső érkezett viharos hátszéllel, és három lányt is befújt az A döntőbe. A B döntő már erőlködősre sikerült.

Szilágyi Tamás – Élete első szövetségi versenyén egy nyolcadik és egy kilencedik helyet szerzett. Nem gondoltam volna, hogy ő is meg tud illetődni, de távolugrásban kissé elizgulta az első sorozatot, másodikra belépett, a harmadik sorozat után pedig 5 centivel kimaradt a döntőből. Másnap 80 síkon döntőt futott. Keveset dolgoztunk együtt, így elvárható a fejlődés.

Plesz Gábor – Egyelőre megijed magasabb, erősebb vetélytársaitól, nem mer bátran kezdeni. 1000 m akadályon nem futott jól, 2000 méteres síkfutásban egyéni csúccsal végzett a közép mezőnyben.

Gyányi Zsombor – 2000 m síkon végig az élmezőnnyel futott, de a hajrára nem maradt ereje, negyedik helyen végzett, másnap akadályon nem sikerült javítani, bár az ötödik helyezés így is nagyon előkelő.

Máté Zsombor 600 méteren 1:49,68-as egyéni csúcsot ért el. 300 méteren 46,36-ra javította élete legjobbját.

Istlstekker Balázs – Csodálatos érmet szerzett 1500 méteres akadályfutásban. Taktikus, okos versenyzésének, és a rendszeres edzéseknek köszönhetően lett bronzérmes. Életében először állhatott dobogóra. 4:55.64-es kitűnő egyéni csúcsot ért el. 3000 méteren is nagy egyénit futott, végig az élmezőnyben dolgozva lett negyedik. Bravó Balázs!

Felkl Benjamin – Beninek sérülések miatt sokat kellett kihagynia az idén. Rengeteget nőtt, nagyon sok munka mire hozzá erősödik. 2005-ösként az egy évvel idősebbekkel kellett a serdülők között versenyeznie. Sem 1500 méter akadályon, sem 2000 méteren nem sikerült beleszólnia a nagyok dolgába.

Posta Flóra – Ő sem volt szerencsés ezen a hétvégén. A serdülő lányok bivalyerős mezőnyeiben mindig egy hajszállal maradt le a döntőről. Ötösugrásban a remek egyéni csúcs is kevés volt. Elszántan küzdött, harcolt mindkét nap.

Frei Nóra – 80 gáton B döntős volt, 100 síkon is majdnem. 300 méteren 64 versenyző közül szerezte meg a 12. helyet az idősebbek között (!!!!). Ez utóbbi versenyszámban a szél nem segítette az egyéni csúcs elérését.

Barabás Kata – Magasugrásban versenyzett. Az idén keveset tudott edzeni. Ez meglátszott a teljesítményén.

Barna Tamás – 2005-ösöként neki is inkább a jövőbe kell tekintenie. Ebből a szempontból nagyon bíztató mind a 300 méteres futása, mind a 800 méteres nagyszerű egyéni csúcsa.

Hamar János – Két versenyszámban is döntőzhetett. Ki gondolta volna ezt, mondjuk egy évvel ezelőtt. A kitartó munka 100 gáton és gerelyhajításban remek egyéni csúcsokban valósult meg. Utolsó versenyszámára, a magasugrásra elfáradt. Gerelyhajításban a 40 méteres határt döngeti. 100 gáton pedig 15 mp-en belül futott, igaz a hátszél a megengedettnél erősebben fújt, de ehhez már gátazni kell.

Szabó Máté – Rengeteget fejlődött a gátfutása. Egy századdal maradt le a negyedik helyről és öt tizeddel a dobogóról, úgy hogy tavaly még gátazni is alig tudott. Ha nem rúg bele az utolsó gátba, negyedik lesz. Egy kis agresszivitásra, vakmerőségre van még szükség. 14,14-gyel nagyon jó időt futott, kicsit erős hátszélben.  Távolugrása nem sikerült, pedig ő is jól melegített.

Szilágyi Péter – 100 méteren állt rajthoz. Fantasztikus egyéni csúccsal – 11,73 – jutott a nagy döntőbe. Itt végül nyolcadik lett. Bizakodásra adhat okot, hogy a döntősök közül messze ő volt a legkevesebb atlétikaedzésen.  Május közepe óta járt Mórágyról, egyelőre nem tudott rendszeresen jönni.

Lőrinc Mátyás – 800 méteren indult, és 2:19,40-es egyéni csúccsal a tizenkilencedik helyen ért célba.

Örvendetes, hogy sok egyéni csúcs született a korosztály idei legnagyobb versenyén. Sajnálatos, hogy két évvel ezelőtti reménységeink, tehetségeink nem voltak ott a bajnokságon.

Scherer Tamás szakosztályvezető beszámolója

Támogatók