Alapkészség Fejlesztő Gyerekeknek

„Mocorgórák” – Sportági alapozó edzések 

A Szekszárdi Sportközponttal közös szervezésben 2021. szeptemberétől elindultak a „Mocorg-Órák”. A „Mocorgók” szakmai programját, ahogy a táncos csoportokba járó SNI-s gyermekek mozgásos fejlesztését is Dr. Balásné Gáspár Csilla, gyógypedagógus irányítja.

Augusztus végén a kisiskolás (6-10 évesek) és óvodás (5-6 évesek) korosztályban fiúk és lányok részére vegyes csoportokban hirdettünk sport alapokat nyújtó tanfolyamot Szekszárd város és a környező települések iskoláiban, óvodáiban.

Szeptembertől el is indultak a sportági alapozó edzések (Mocorg-órák), mely foglalkozások során elsajátított mozgás, a későbbiekben több sportág közül való választásra ad lehetőséget.

A választható sportágak az eddig is meglévő moderntáncok és sportaerobik mellett, fiúk és lányok részére egyaránt az atlétika és műkorcsolya, elsősorban lányok részére a szinkronúszás.

Alapozó edzéseink sok játékos feladatra épülve segítik kialakítani a gyerekekben a különböző mozgáskészségek magabiztos végrehajtását.

Az alapmozgás funkciók (nagy- és kis terjedelmű mozgások, futások, ugrások, dobások, stb.) helyes, készségszerű elsajátítását tűztük ki célul, az ügyesség és egyensúly fejlesztésével, mely helyes testtartást eredményez, és kontrollált testmozgást tesz lehetővé.

A gimnasztika, a szertorna, az atlétika speciális gyakorlatainak megismerésével olyan alap mozgásismeretre és koordinált mozgásra tesznek szert a gyerekek, mely a későbbiekben hozzásegíti őket az alkatuknak, habitusuknak megfelelő sportág kiválasztásában, melyet szakképzett edzők ajánlása erősíthet meg. A Mocorgórák foglalkozásait több helyszínre tervezzük. Az atlétika pályára, a jégcsarnokba, illetve az uszodába is szeretnénk egyszer-egyszer elvinni a gyerekeket, hogy testközelből ismerkedhessenek a választható sportokkal és az edzőkkel.

Eddigi tapasztalatok (2021. december 20.):

A hirdetéseknek köszönhetően kétcsoportnyi gyermek (egy alsó tagozatos és egy óvodás) kezdett el nálunk szeptembertől a Mocorgórákon sportolni. Az alsó tagozatos gyerekeknél nagyobb lemorzsolódást tapasztaltunk, mint az óvodásoknál. A picik egyenlő arányban fiúk és lányok nagyon élvezik a foglalkozásokat, csak betegség esetén hiányoznak, óráról órára látható a fejlődésük, mely látványosan segíti az iskolakezdésüket. A csoportban való munka, az egymásra figyelés, a tolerancia, a monotónia tűrés, az összetett feladatok értelmezése folyamatosan alakul, ahogy a mozgásuk is finomodik.

Hasonló fejlődés jellemzi a nagyobb csoportba járó gyermekeket, de érezhetően ezt a korosztályt már nehezebb mozgással motiválni, ez lehet az egyik oka a nagyobb lemorzsolódásnak, illetve, hogy terveink ellenére egyelőre több kislány van a csoportban, mint fiú, ez a fiúkat kicsit elijeszti. Örülnénk, ha a tanítók, testnevelők besegítenének a toborzásba, több fiút irányítanának hozzánk, ezért a tavaszi időszakban tervezzük, hogy játékos programmal újra ellátogatunk az iskolákba, remélve hogy személyes találkozásunk és a közös sportprogram után többen jelentkeznének hozzánk.

Célunk, hogy a „Mocorg-Órák”, mint játékos mozgásos foglalkozás ismertté váljon a szekszárdi és a környékbeli kisgyermekes szülők előtt és hogy éljenek minél többen a sportági alapozó fejlesztés lehetőségével.

Szekszárd, 2021. 12. 20.

 

Huszár Krisztina

 

Támogatók