U23 és Junior Országos Bajnokság

2016-06-29

A június 25-26-ai hétvégén Szombathelyen rendezték meg a U23 és Junior Országos Bajnokságot.

Az első napon 14:30-kor az U23-as férfiak távolugrásával kezdődött a verseny. Két atlétánk képviselte a szekszárdi színeket: Erdélyi Zoltán és Őry Tamás. Erős hátszélben indult a verseny, és a kavargó szél végig jellemző volt, nagyon oda kellett figyelni a nekifutásokra. Őry Tomi a bemelegítésnél nagyon nehezen rakta össze a mozgást, Zolika egyben volt, de nem igazán volt felpörögve. Az első sorozatban Zolika egy komótos futás után 718 centire repült, amivel rögtön magához ragadta a vezetést. Tomi sorozatról-sorozatra kapta el a nekifutás ritmusát és végül a kétszer is megjavította egyéni csúcsát, előbb 636-ra, majd az utolsó sorozatban 647 cm-re. Zolika a második kísérletére 714 centit repült, de még mindig hiányzott a dinamika. Harmadikra megvolt a dinamika és a szél is, de belépett. A negyedik sorozatban következett egy nagyon szép ugrás – 736 cm, és a szél is érvényes volt. Új egyéni csúcs! És még mindig volt benne! Sajnos, az utolsó két ugrásnál belépett (hatodikra csak hangyányit), így nem sikerült tovább javítani. 2016-ban Erdélyi Zoltán lett az U23-as korosztály országos bajnoka, megnyerte a Pálóczi Gyula emlékversenyt és az ezzel járó vándorserleget, melyet egy évig őrizhet. Erdélyi Zoli élete első bajnokságát nyerte 20 és fél évesen! Gratulálunk!

u23obszhely 018

A junioroknál Rittberger Dani 100 méteres síkfutásban állt rajthoz, a távolugrókat segítő hátszél a sprintereknek erős szembeszelet jelentett. Emellett a hozzáállás és a koncentráció jelenleg nem megfelelő, így nem tudunk a mezőnnyel lépést tartani. Takács Krisztián 1500 méteren 1000 méterig bírta a tempót, végül 4 és fél perc alatt a tizedik helyen ért célba.

 
A férfiak magasugrásában a két korosztály egyszerre lépett pályára. Ignácz Dániel a junior korosztályban biztató bemelegítés után 180 centin elbúcsúzott. Kissé érthetetlen, mert jól mozgott, ha az elmúlt hónapok edzésmunkáját nézzük, akkor érthető. Őry Tamás, sajnos, nem tudott a legerősebb versenyszámában rajthoz állni, mert a távolnál megsérült a bokája. Egy bemelegítő ugrás után kihúzatta magát a versenyből. Erdélyi Zoltán 185 centin érvénytelen kísérlettel szállt be, majd a sikeres javítás után mindent elsőre ugrott 198-ig. A 202 centin ez első kísérlet biztató volt, a másik kettő nem igazán. Végül – az egy rontásnak köszönhetően – bronzérmes lett.

 
Az első napra maradt még egy meglepetés-bronz is. Deák Bálint a junior férfiak 3000 méteres akadályfutásában lett harmadik. Nagyot küzdve, új egyéni csúccsal 10:05,39-cel ért célba. Élete első érme egyéni országos bajnokságon. Idén sok versenyen nem úgy jött ki a lépés, ahogy szerette volna. Volt gyenge futás, esés , és érettségi miatt kevés alvással abszolvált verseny is. Viszont az élet visszaadta, amit korábban elvett. Bálint dolgozik önmagához képest az egyik legkeményebben az edzéseken és ezt a Jóisten meghálálta. Sikerült a formát jól időzíteni és egy 10 mp-s egyéni csúcsot futni. A vert mezőnyben több olyan futó volt , akit eddig nem sikerült legyőzni. 1 év edzésből jutott el idáig, a továbbiakban terepversenyeken bizonyíthatja tehetségét, amihez sokkal jobb alkata van!

 
A verseny második napján Rittberger Dani 200 méteren kezdte meg a versenyzést. Sikerült kihasználni a jó irányba fújó szelet, és új egyéni csúcsot repeszteni (23,61). Az U23-as férfiak hármasugrásában Őry Tomi visszalépésével négyen maradtak a mezőnyben. Az első sorozat után 14m52cm-el (idei legjobbjával) Erdélyi Zoli vezetett. A második ugrást jobban meg akarta futni, a deszka előtt a combjához kapott. Sajnos, kiújult a hajlító sérülése. A versenyt ekkor befejezte, ám végül itt is sikerült egy bronzérmet szereznie.

 
Takács Krisztián 800 méteren elmaradt a legjobbjától, Ignácz Dani erőtlen versenyzéssel hetedik lett hármasban, míg Deák Bálint 5000 méteren ötödikként ért célba.

 
Összességében sikeres bajnokságot zártunk négy éremmel – közte egy bajnoki címmel és egy vándor serleggel – , és egyéni csúcsokkal. A juniorok ezzel szinte be is fejezték a versenyzést, az U23-asok tovább készülnek a felnőtt bajnokságra.

u23obszhely 022

Támogatók