U18 ATLÉTIKA MAGYAR BAJNOKSÁG SZEKSZÁRDON! 08.07-08.

2021-08-03

Augusztus 7-8.-án Szekszárdon a Szekszárdi Sportközpont Nkft. rendezésében a Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából kerül sor az U18 Atlétikai Magyar Bajnokságra. Az esemény nagyon fontos a sportközpontnak és atlétika szakosztályának is.

Az egyik fő célunk, hogy kisebb-nagyobb rendezvények megtartásával folyamatosan életet varázsoljunk az atlétika pályára. Másik fő célunk, hogy atlétáinknak és edzőiknek lehetőséget biztosítsunk, hogy hazai pályán is megmutathassák, mit tudnak. Az U18 –as (ifjúsági) korosztály magyar bajnoksága kiváló alkalom e céljaink megvalósítására.

Ha élet van az atlétika pályán, akkor van lehetőségünk fejlesztésre, felújításra. Tíz évvel ezelőtt készült az atlétika pálya, de még nincs kész. Szervezői-házigazda hajlamunk, a Magyar Atlétikai Szövetség bizalma és Szekszárd Megyei Jogú Város támogatása együttesen hozhatja meg számunkra az igazi lehetőségeket.

A „hazai” rendezésű U18 Atlétikai Magyar Bajnokság kiváló alkalom az atlétika népszerűsítésére. Bár a nyár közepi időpont nem a legszerencsésebb, de nagyon szeretnénk, ha nem csak a versenyzők és edzőik, hozzátartozóik látogatnának ki az atlétika pályára, hanem eljönnének laikus nézők is. A kisgyermekes családok képet kaphatnak a sportok királynőjéről, annak is egy olyan korosztályáról, akik már minden nap edzenek. Egy olyan középiskolás, 16-17 éves korosztályról, ahol már a lemorzsolódás első jelei is jelentkeznek. A szülők képet kaphatnak sportágunk sokszínűségéről, arról, hogy nálunk mindkét nemben, mindenféle alkatú gyerekek megtalálhatják a számukra megfelelő szakágat, versenyszámot. A középiskolás korosztály és szüleik megtekinthetik, hogyan néznek ki, hogyan mozognak, mit tudnak kortársaik.

Más sportágak képviselői is tájékozódhatnak, hogy hol tart ma a magyar atlétika utánpótlása, és ebben hol helyezkednek el a szekszárdi, Tolna megyei atléták. A Magyar Atlétikai Szövetség a 2023-as világbajnoksághoz kapcsolódóan komoly programokat indít. Igaz ez a felnőtt-, utánpótlás- és gyermekkorosztályra, a versenybírók képzésére, de a bajnokságok arculatára is.

Az idei év különlegessége, hogy az U18-as EB elmarad (a bajnokság lett volna az utolsó lehetőség az augusztus végi kontinens bajnokság előtt), így az ifjúságiak legjobb magyarjai egy korosztállyal feljebb az U20-as EB-n bizonyíthattak.

A korosztály versenyzői sikeresen szezont teljesítenek eddig, melynek egyik csúcsa a bajnokság. 11 olyan versenyző áll rajthoz, aki július közepén Észtországban képviselhette a magyar színeket az eggyel idősebb korosztály Európa Bajnokságán. Kövér Fanni és Herczeg György gerelyhajításban alkotott maradandót: Fanni 4. helyen végzett a női versenyben, Gyuri pedig a világ idei legjobb U18as eredményével (73 méter 74 cm) került a döntőbe. (Mindkét gerelyhajító számot szombaton láthatják a nézők a férfiak 17, a nők 18:50kor kezdenek, itt indul Makai Anna is, aki szintén EB-résztvevő volt). Bánóczi Kristóf hármasugrásban döntőzött Tallinban (szombat 19:15), Füredi Dániel és Csekő Miklós kalapácsvetésben volt a finálé résztvevője (szombat 14:30). Két fiatal női kalapácsvető is Szekszárdra látogat a tallini verseny után: Viszkeleti Villő és Csatári Jázmin közül az előbbi 8. lett a döntőben az idősebbek között.(szombat 15:55) Keszthelyi Luca (női magas, szombat 15:00) Erdős Judit (5000 m gyaloglás, szombat 18:45), és Kovács Ferenc Soma (2000 m akadály, szombat 18:15) is a tallini U20-as Európa Bajnokság tapasztalataival állnak rajthoz Szekszárdon.

A bajnokságra nevezési határidő hétfőn éjfélkor lezárult. 64 szakosztály 680 nevezést adott le, annak tekintetében, hogy egy versenyző maximum három versenyszámban indulhat a 2 nap során, a létszám jelentős. Legnépesebb a női 200 méter mezőnye: 48-an jelezték indulási szándékukat, míg a férfiak 5000 méteres gyaloglásában csupán két indulóra számíthatunk. Ha szombaton 14:30tól ill. vasárnap 13 órától kilátogatunk a szekszárdi atlétika pályára, akkor szekszárdi versenyzőkért is szoríthatunk.

szekszárdiak programja

Támogatók