Olasz győzelmet hozott a 43. Alisca Bau Gemenc Nagydíj

2017-05-30

Május 25 és 27. között megtartottuk az ország legnagyobb múlttal rendelkező országúti kerékpáros versenyét a 43. Alisca Bau Gemenc Nagydíjat.

A kerékpárverseny megszervezése kezdetekor a szakmai és arculati frissítést tűztük ki célul. Új logoval, honlappal (www.gemencgp.hu) és az előző évekhez képest teljesen más útvonallal készültünk 2017-ben, de ami a legfontosabb, hogy bekerült az esemény a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába. Ezzel a Tour de Hongrie mellett a Gemenc Nagydíj hazánk második, többnapos, UCI 2.2-es kategóriás országúti körversenye lett, melyen világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjthettek a résztvevők. A háromnapos megmérettetésre 16 csapat nevezését fogadtuk el, 20 országból érkeztek a profik és hat magyar csapatnak is szurkolhattunk. A rendezvény megszervezésében szakmai partnerként a Hungaro Fondo Nkft. volt segítségünkre.

Az első nap rögtön a legendás egyenkénti időfutammal indult, ami során a versenyzőknek a Garay térről a Kálvária kilátóba kellett felmászniuk, illetve tekerniük. Leggyorsabban az olasz Filippo Tagliani (Delio Gallina) tudta abszolválni a 2 km-es távot 3:57-es időeredménnyel. Mögötte két magyar versenyző, Pelikán János (magyar válogatott) és Filutás Viktor (Mugenrace) állhatott a dobogóra.

Másnap a Béla térről rajtolva, egy 130 km-es szakasszal folytatódott a 43. Alisca Bau Gemenc Nagydíj. A mezőny lassú rajttal gurult ki a városból, a sióagárdi élesrajt után rögtön megkezdődtek a szökési kísérletek, ekkor még kevés sikerrel. Az első gyorsasági részhajrát Harcon, Beregszászi Bence (Degavi Tipográfia) nyerte. A mezőny ezt követően Zomba érintésével a kisdorogi körbe ért, mely a bonyhádvarasdi emelkedővel a tavalyi Országos Bajnokság pályájára kalauzolta a mezőnyt, ahol a három és fél kör mindegyikében az 1 km hosszú., átlagban 10%-os meredek nehezítette a versenyzők dolgát. A Kálvária kilátóra megint az olasz Tagliani (Delio Gallina) ért fel elsőként, így előnyét tovább növelte az összetettben és magabiztosan őrizte meg a sárga trikót, sőt a fehér és a zöld trikót is magára húzhatta. Második helyen Kusztor Péter futott be 5 mp hátrányban.

105 km-es sík szakasszal zárult a 2017-es Alisca Bau Gemenc Nagydíj, a mezőny a Szekszárd – Őcsény – Decs – Sárpilis – Várdomb – Szekszárd körpályán teljesített három kört. Várható volt, hogy a sárga trikós Tagliani csapata kézben tartja majd az eseményeket, de a magyar válogatott tagjai megpróbálták megfordítani a végső eredményt.

Az összetettben Tagliani megőrizte első helyét, sőt, a sárga trikó mellett a zöld trikót is hazavihette. Számunkra jó hír, hogy Kusztor második lett a végelszámolásnál és rajta kívül Pelikán és Filutás is a legjobb 10-ben maradtak, előbbi a hatodik, utóbbi a hetedik helyen.

A verseny az összetett eredménybe már nem számító lámpafényes háztömbkörüli Pálinkás Csaba Emlékversennyel zárult, ami már hagyományosan a legnagyobb érdeklődéssel kísért esemény. Az olasz Tagliani erejét mutatja, hogy a kritérium versenyt is utcahosszal nyerte.

A hosszú évek óta most először UCI kategóriás versenyként szereplő Gemenc Nagydíj a magyar nemzetnek több, mint 50 Europe-Tour ranglista pontot is hozott, mely nagy előrelépést jelent a világbajnoki kvalifikációért folytatott harcban.

Támogatók