Megtörtént a Sportuszoda alapkőletétele

2018-03-27

A mai napon (2018.03.27.) Horváth István, megyei jogú városok fejlesztéséért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, György Zoltán, a kivitelező Aquaplus Kft. igazgatója, Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nkft. ügyvezetője és Főglein Liza, a Sportközpont úszó szakosztályának tagja ünnepélyes keretek között elhelyezték a Sportuszoda alapkövét.

Előzmények

A régi fedett uszoda 1978-ban épült az akkori 33,3 méteres medence lefedésével. A bezárását megelőzően 1989-ben hajtottak rajta végre nagyobb beruházást, amikor tanmedence került megépítésre, valamint egy vízvisszaforgató rendszert is beépíttetek ekkor. Sajnos az évek során az épület energetikai szempontból rendkívül elavultá vált. 2015-ben statikai szakvélemény alapján az épületet be kellett zárni.

Jelenleg az uszodai szolgáltatás az élményfürdő 25 méteres, 6 sávos, sátor fedéssel ellátott medencéjében biztosított.

Az új sportuszoda funkciói

Oktatás

Az úszásoktatás részére egy 80 cm vízmélységű 8*16 méteres tanmedence készül. Tere közvetlenül kapcsolódni fog a nagymedencéhez és körüljárója három oldalon a szárazedzésekhez is lehetőséget biztosít. Az előcsarnokból átlátható, így a növendékek kísérői megtekinthetik az oktatást. A kismedence terének bár közvetlen kapcsolata lesz a nagymedencével, mégis egy teljesen elhatárolt terület, melynek főbb előnyei a következők:

  • gyermekek biztonsága
  • akusztika
  • vízhőmérséklethez igazítható léghőmérséklet – kisebb energiafelhasználás
  • párhuzamosan tartható vízilabda mérkőzés vagy verseny

Versenysport – úszás és vízilabda

A versenysport részére készül a 25*33 méteres 220 cm vízmélységű feszített víztükrű nagymedence. A 21×33 méter pályaigényű vízilabdát hosszában játsszák, míg az úszás részére keresztirányban 13×25 méter hosszú sáv fér el. A sportrendezvények, versenyek és mérkőzések megrendezéséhez szükséges a nézők, kísérők befogadása. A tervezett épület 272 fő néző befogadására alkalmas.

Az új Sportuszoda hasznosítása

Az új sportuszoda elsődleges célközönségét a helyi és Szekszárd vonzáskörzetének lakossága jelenti.  A város 34 000 fős lélekszáma mellett a kistérség mintegy 22-24 000 fős lakosságát is figyelembe kell venni, illetve távolabbi vonzáskörzetet.

A tervezett nyitvatartási időben (6.00 – 21.00) folyamatos kihasználtságra számítunk, az alábbiak szerint.

A kora reggeli időszakban a versenysport (úszó és vízilabda szakosztály) illetve a lakosság fogja majd használni az uszodát.

A mindennapos testnevelés bevezetésével a Szekszárdon és vonzáskörzetében működő oktatási intézmények részéről egyre nagyobb a sportlétesítmények iránti igény, így a városi uszoda kihasználtsága is nagyobb lehet a délelőtti órákban. A délutáni órákban elsősorban a versenysport és úszásoktatás köti le a vízfelületet. Az esti órákban a lakosság és egyéni oktatók használhatják a medencéket és egyéb kiszolgáló létesítményeket.

Az új Sportuszoda várható befejezési időpontja 2019. szeptembere.

Fotó: kadarka.net

Támogatók