Megnyitott a Szentes Áron Skatepark

2022-10-10
Október elsején megnyitotta kapuit Extrémsport szakosztályunk Szentes Áron Skateparkja!
 A folyamatos eső ellenére népes csapat gyűlt össze!
Szakosztályunk vezetője, Koszorú Csaba így nyilatkozott a rendezvényről:
„A nyitóbeszédet egy rövid történelmi visszatekintéssel kezdtem. Azzal, hogy anno a 80-as években amikor Magyarországon is elindultak az utcai extrém sportok (BMX, görkorcsolya, gördeszka) nagy dolog volt, ha sikerült beszerezni egy akkor nagyon népszerűnek számító Csepel BMX-et. Szekszárdon az egyik olyan hely ahol ilyen bringát lehetett vásárolni az a Skála volt (természetesen iszonyatosan drágán). Na de a lényeg, hogy akinek viszont sikerült hozzájutnia ehhez a hőn vágyott bringához, mindjárt rájött, hogy a tekerésen kívül sok mindenre nem használható. Az 1976-os születésű Áron és testvére Bálint pont ezekben az időkben (1988-ban) kaptak két, akkor a Csepelhez képest menőnek számító olasz Atala BMX-et édesapjuk Szentes Lázár segítségével aki akkoriban külföldön volt futballedző. Persze a teljesség kedvéért sisakot is kaptak mellé, hogy tökéletes legyen a összkép. Ugyanezen a vonalon érkeztek aztán hozzájuk az első amerikai BMX-es újságok is, amiket így már tőlük kaptak meg a helyi BMX-es barátok. Nagyrészt ezeknek a folyamatoknak köszönhetően terjedt el vagy alakult ki a freestyle ágazat a szekszárdi BMX-esek körében. Sajnos Áron nagyon fiatalon 1998-ban hunyt el. A barátok és ismerősök azonban nem felejtették őt el. Ezért a sportközpont beleegyezésével úgy döntöttünk, hogy a skateparkot róla nevezzük el és ily módon állítunk neki méltó emléket.
A skatepark elemeinek beszerzéséről is szeretnék megosztani néhány információt.
Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a szekszárdi sportközpont vezetője Szőke Gergő már a bemutatkozására szervezett alkalmon történt beszélgetésünk közben elmondta, hogy a véleménye szerint is kellene egy skatepark Szekszárdra és hogy egy ilyen pálya létrehozásában maximálisan támogatni fog. A 1990-es évek elejétől Csillebércen volt egy legendás skatepark ahol 1992-ben BMX Freestyle világbajnokságot is rendeztek. A Norma Park (későbbi nevén) 2015 körül zárta be a kapuit. Közvetett módon, de végül innen kerültek Szekszárdra az elemek tavaly szeptemberben. A felújításukat idén tavaszra-nyárra terveztük elkezdeni. Végül a félcső darabjainak a felújításába kezdtünk bele, amely szerkezet 26 darab külön elemből állt össze. Emellett még a pályán felállítottunk egy negyedív visszafordítót is amelynek gigantikus magassága elég szembetűnő. Harmadik elemként pedig megtalálható a pályán egy korábbi szekszárdi funbox elem is amelyet a tavalyi évben újítottunk fel. Tehát jelenleg ez a három elem használható a pályán, ami persze nem sok, de mivel a legkomplexebb elemet már felújítottuk, ezért a többi kisebbet már gyorsabban tudjuk majd felújítani és „munkába” állítani. Szeretném kiemelni, hogy a felújítási munkálatokat önkéntes segítők végezték, a szükséges anyagokat pedig a sportközpont biztosította. Hatalmas köszönet mindenkinek aki bármit is tett azért, hogy létezzen ez a park és amely reményeink szerint új bázisa lehet az extrém sportolóknak. Az önkéntes segítők listája megtekinthető a skateparkban elhelyezett táblán is.
A megnyitó beszéd után Erik Molnár római katolikus káplán atya megáldotta a pályát. Hálás köszönet érte! Az esemény ideje alatt a zenei aláfestésről Viola Gergő gondoskodott, amit ezúton is köszönünk neki.
A fotókat Bálint Deák-nak köszönöm.

Támogatók