Esélyesek

2023-04-19

Április 23-án, vasárnap rendezik a 40. Vienna City Marathon-t, amelyen több ezer amatőr és profi futó áll majd rajthoz.

Az osztrák fővárosban megrendezésre kerülő eseményen az útvonal az előző évekhez hasonló, így a Vienna International Centre, az UNO-City mellett dördül el a startpisztoly. A versenyzők innen a Reichsbrücke hídon haladva, a bécsi Práteren keresztül futnak a Ringstraße felé, majd elhaladnak a császárkori épületek mellett, az Állami Operaháztól a Schönbrunni kastélyig, és onnan visszafordulnak a Ring és a Práter irányába. A Burgtheater és a Városháza között érnek a célba a futók. A bécsi megmérettetés egyben a Maraton Magyar Bajnokság része, így ezen a versenyen dől majd el, hogy ki képviselje hazánkat az augusztusi atlétikai világbajnokságon, amelynek Budapest ad otthont.

A három fő esélyest kérdeztük arról, hogy hogyan telt a felkészülési időszak, hogyan érzik magukat, valamint, hogy hogyan vélekednek a bécsi verseny útvonaláról.

Szemerei Levente, a Szekszárdi Sportközpont atlétája elmondta, hogy a felkészülés nem alakult zökkenőmentesen a tavalyi maratonja óta.

„Közel másfél hónapot voltam sérült összesen, ami megnehezítette azért az edzésprogramomat. Versenyzőként az elvárásaim mindig magasabbak és mindig a tökéletes felkészülés gondolatát kergetem a fejemben. Egy többperces egyéni csúcs mindenképpen reális lehet most vasárnapra. A pálya utolsó pár kilométere technikás lesz, enyhe emelkedő és villamos sínek is tarkítják. Kétszer is el fogunk haladni a Hauptalleé-ben, ahol Eliud Kipchoge teljesítette azt a bizonyos két órán belüli maratont, ez a szakasz sokat fog jelenteni számomra, mivel anno személyesen itt szurkolhattam neki és ez plusz motivációs erőt ad számomra” – fogalmazott Szemerei.

Leventének az elmúlt időszakban elért eredményei bizakodásra adnak okot. Félmaratoni távon legutóbb 64:08-as időt futott és tavaly decemberben és 2:17:16-es idővel ért célba a Valenciában megrendezett maratonon.

Csere Gáspár többszörös korosztályos magyar bajnok hosszútávfutó felkészülése jól sikerült.

„Szinte mindent el tudtunk végezni terv szerint, a szezonnyitó versenyeken is jó formát mutattam. A bécsi maratonon még nem indultam, az útvonalat nem ismerem részletesen. Úgy tudom, nem kimondottan gyors pálya, de azért jól futható. Maga a verseny azért komoly presztízzsel bír, illetve Kipchoge kísérlete óta a helyszínnek is még jobb a kicsengése, szóval én összességében várom, hogy végre futhassak itt” – mondta érdeklődésünkre a hosszútávfutó.

Gazsi a közelmúltban 63:39-es egyéni csúcsot futott félmaratonon, maratoni távot tekintve pedig 2:14:34-es idővel ért el kimagasló eredményt Amszterdamban.

Jenkei Péter háromszoros maratoni magyar bajnok atléta, napi nyolcórás munkája mellett készül a bécsi versenyre és egyúttal a történelmi jelentőségű magyar rendezésű világbajnokságra.

„Úgy érzem, hogy sikerült jól felkészülnöm a hétvégi versenyre, biztató edzéseket csináltam az elmúlt hetekben. A bécsi pálya véleményem szerint nem tartozik a világ leggyorsabb pályái közé, de az osztrák futók az elmúlt években bebizonyították, hogy lehet igazán jó időt is futni itt, remélem ebben az időjárás is partner lesz” – vélekedett a hétvégi versenyről Jenkei.

Péternek 65:13 a legjobb ideje félmaratonon, a hamburgi maratonon pedig még 2019-ben 2:17:42-es időeredményt produkált.

 

Kíváncsian várjuk a vasárnapi versenyt és sok sikert kívánunk atlétáinknak!

 

Támogatók