Erdélyi Zoltán 2016-os szezonjának értékelése

2017-01-06

Sikerekben gazdag, de sérülésekkel tarkított éven van túl Erdélyi Zoltán. Edzője Scherer Tamás értékelte szezonját:

Erdélyi Zoltán 2015. december 30-án töltötte be 20. életévét és a 2015-ös szezon végére 7 méter fölé tornázta egyéni csúcsát távolugrásban. Júniusban a Budapest Bajnokságon 732 centimétert ugrott 2.1 m/s – os hátszéllel. A legnagyobb érvényes ugrása 723 centiméter volt. 2015 őszén tizenkét év közös munka  és fejlődés után belevágtunk tanítványommal egy „projektbe”.

A MASZ egyik továbbképzésén esett szó a terheléses diagnosztikáról, így októberben megkerestük Dr. Kovács Pétert és befizettünk az első vizsgálatra. A vizsgálatok eredményei után átbeszéltük a fejlesztendő területeket ill. Dr. Pikó Károly javaslatai alapján (melyek a vérképen alapultak) táplálék kiegészítőket kezdtünk rendszeresen használni. A következő néhány bekezdésben az első „közös” év tapasztalatait szeretném leírni.

Erdélyi Zoltán Pécsett jár egyetemre. Szorgalmi időszakban hétfőn, kedden és szerdán önállóan hajtotta végre az előre leírt edzésmunkát (sok esetben társa volt a szintén Pécsett tanuló szombathelyi Bartalos Dávid), csütörtökön és pénteken pedig közös dolgoztunk Szekszárdon ill. Bonyhádon a csarnokban. A megfelelő eszközök nem mindig álltak rendelkezésünkre, az egész szezon taglalásakor fontos szem előtt tartani a „szegény ember vízzel főz” alapelvet. Vizsgaidőszakban és a szünetekben minden hétköznap tudtunk együtt dolgozni. November 2-án kezdtük a felkészülést, heti 5 edzéssel, beépítve Dr. Kovács Péter javaslatait és Dr. Pikó Károly tanácsait. Zolikának, aki egy gyógyszert is igen nehezen nyel le és a táplálkozás sem az erőssége, első sorban a helyes étkezésre és az időpontokra odafigyelés is újdonságot jelentett, és korántsem biztos, hogy mindig megfelelően történt minden.

Novembertől februárig – a fedett ob-ig – minden a terv szerint haladt. A negyedéves kontroll is jó eredményeket mutatott. A fedett szezonban mindösszesen négyszer versenyeztünk: Bonyhádon (távol), Besztercebányán (magas) Budapesten (Fedett Összetett OB – teljes hétpróba) és ismét Budapesten (Fedett OB – távol). Bonyhádon négy ugrásból állt a verseny, összetettben természetesen három kísérlet volt. Háromszor ugrott 7 méternél nagyobbat, magasban 204 centit ért el összetett közben. A fedett OB-n 720 centivel második lett, élete első érmét szerezte felnőtt bajnokságon. Technikailag jók voltak az ugrások a kevés technikai edzés ellenére, a fő problémát az utolsó lépés hosszúsága jelentette. Nem igazán érezte még a deszkát.

A tavaszi felkészülés is jól sikerült, megúsztuk azokat a betegségeket, vírusokat, melyek 2014 és 2015 áprilisában is két-három hét kimaradást okoztak. Két hazai versennyel kezdtük a szabadtéri szezont. Számunkra a hazai gödör nem kedvez, valahogy nem tudunk jól ugrani, és ez nem csak Zolikára igaz. Ráadásul májusban a CSB-n ítéletidőben kellett ugrani, plussz az egy időben zajló magas- és távolugrás között rohangáltunk a pontok miatt. A legjelentősebb problémát az okozta, hogy gyorsaságban nem nagyon léptünk előre, ha pedig gyorsak voltunk, nem voltunk képesek jól elugrani belőle, vagy beléptünk. A szezon 63 kísérletéből 21 volt érvénytelen – 33% vagyis az ugrások egyharmada. Ráadásul nüansznyi belépések voltak, nem egyszer a versenybíróval vitatkozva.

Aztán május közepén a bonyhádi pályaavatón jöttek az első 7 méter feletti ugrások (700,718,723).

Mielőtt belelendülhettünk volna a szezonba, teljesen váratlanul jött egy combhajlító-közelítő húzódás Miskolcon a MEFOB-on. Hat órát utaztak aznap reggel fapadosan, majd a távolbronz után a 4×100-as váltóban megtörtént a baj. Én nem voltam a helyszínen, így nem tudom mennyit melegített, mit csinált. Ami ezután jött, azon kéne nagyon változtatni a jövőben. Szekszárdon nem igazán van olyan orvos, akihez fordulhatnánk. Soron kívül, protekcióval csináltattunk Szekszárdon egy MR-t, amit valahogy sem Pesten, sem máshol nem tudtak megnyitni, hogy megnézzék, pedig Zolika otthon meg tudta nyitni. Nekünk nem sok anyagi és egyéb lehetőségünk van, hogy a fővárosba szaladgáljunk vizsgálatokra. Hosszú hetek teltek el, és csak tanácsokból „gyógyultunk”, meg pihenéssel. Kihagytunk fontos Szuper Liga versenyeket, többek között Zolika kedvenc versenyét a Budapest Bajnokságot. Csak reménykedtem, hogy az U23-as bajnokságig  rendbe jön a lába.

Szombathelyen végül a szezon legjobb versenyét produkálta. Bármelyik érvényes ugrásával megnyerte volna a bajnokságot. 736 centis egyéni csúccsal, 20 évesen élete első bajnoki aranyérmét nyerte. Első sorban lelkileg gyógyult fel. Első nap még magasban is érmes lett. Másnap már sem lelkileg, sem fejben nem volt ott a hármasugrásnál, így a második kísérletnél rásérült a korábbi sérülésére. Újabb kihagyás következett, a válogatott viadalt is le kellett mondanunk, pedig az év egyik fő célja volt. Egy hónap elteltével a felnőtt bajnokságon sikerült döntőbe jutni, ahol 713 centivel a hetedik helyen végzett.

Két hét pihenő után edzőtáborral is készültünk az őszre, szerettük volna az egyéni csúcsot tovább javítani. Nagyon jó állapotba került, de sem a Szekszárdi Atlétika Fesztiválon, sem a Szuper Liga döntőn nem sikerült 7 méter fölé kerülni. Mindkettő csalódás volt. Így még elindultunk a tízpróba első napján is, ahol 713-mal kezdett, majd két belépett, nagy ugrással zártuk a szezont.

Célok: 2017-ben szeretnénk vagy az U23-as EB-re, vagy az Universiade-ra szintet teljesíteni, a belépett ugrások számát csökkenteni, gyorsaságban fejlődni.

Megvalósítási koncepció: mivel Zolika nem edzett soha heti ötnél többet, ezért lehetőségünk van az edzésszám növelésére. November 2-án kezdjük a felkészülést. A ciklusok végén olyan heteket építünk be (egyet-egyet), amikor 7-8 edzése lesz egy héten ( 2016/51. hét ill. 2017/4. hét), tavasszal szeretnénk edzőtáborba menni. A nekifutás utolsó három lépését nagyon alaposan be kell lőjük, csökkentve ezzel a belépett ugrások számát. Sérülés és probléma mentes évet szeretnénk, mert három éve nem volt ilyen. A Dr. Kovács Péterrel megkezdett munkát az első év tapasztalatai alapján szeretnénk folytatni.

Scherer Tamás

Erdélyi Zoltán 2016-os szezonbéli eredményei >>>IDE<<< letölthetők.

Támogatók