A világbajnokság lebeg Szemerei Levente szeme előtt

2017-01-23

Január 19-én a Magyar Atlétikai Szövetség megosztotta honlapján a 2016-os év szakmai értékelését, a 2017-es év terveit, valamint kihirdette a válogatott kereteket. Ez utóbbi nagyon fontos hírt rejtett magában, mivel az elmúlt év komoly eredményei és versenyzési stílusa miatt Szemerei Levente helyet kapott a keretben. Ez ugyan még nem garantálja a 2017-ben Kenyában megrendezendő Ifjúsági Világbajnokságon való részvételt, de a szövetség külön figyelmet szentel a kerettagok felkészülésére. Kiírták ezzel együtt az elvárt tudásszintet is, amellyel kvalifikálni lehet, ez pedig 5p:56mp. Ezzel az idővel lehetett két éve Kolumbiában, Cali-ban döntőbe jutni a világbajnokságon.

Levinek kiemelkedően jó szezonja volt 2016-ban. Először a négy középeurópai ország (Csehország-Szlovákia-Szlovénia-Magyarország) brnoi összecsapásán futott 2000 m akadályon 6p:12mp-et, amivel kvalifikálta magát az Ifjúsági Európabajnokságra (Grúzia), ahol tovább faragott az idején (6p:5mp), és élete legjobbjával épphogy nem jutott be az egy évvel idősebbek között a 15 fős döntőbe. A 2000-ben születettek között a negyedik helyen ért célba. Külön öröm, hogy a kint lévő 50 magyar atlétából, összesen négyen tudtak egyéni csúcsot teljesíteni nyomás alatt, és abból az egyik a mi Levink!

Eredményeinek köszönhetően bekerült a Heraklesz Programba, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság finanszíroz, ezzel segítve a sportágak kiemelkedő tehetségeit egy esetleges későbbi olimpiai szerepléshez. A programban elsősorban évi 2-3 többhetes edzőtáborra adnak lehetőséget, amelyet Tatán az olimpiai központban rendeznek már évek óta.

„Mivel Levente évről-évre visszakövethetően fejlődik, így nagyon komoly esélyekkel indul neki az idei évnek. A kilométerszámok, edzések tudatosan vannak tervezve kis kora óta, ez ad lehetőséget a folyamatos fejlődésre, és segít elkerülni a sérüléseket, túlterhelést. 2017-től kezdtük el a hétvégi hosszú laza futások óvatos bevezetését, már csak ettől komoly fejlődést várok!” – tudtuk meg Levi edzőjétől Szőke Gergőtől.

Az ifjúsági korú versenyzők már 91 centiméteres gerenda magasságon versenyeznek, amit egy év alatt nagyon nehéz megtanulni. Ezt még 2016-ban szoknia kellett Levinek, mert közel 20 centimétert kellett áthidalni egy téli alapozás alatt. Tavaly novembertől kezdték el a teremben újból a gátiskolát, gátazást, amelyhez gyógytornász segítségével végeznek csípő lazító – nyújtó gyakorlatokat. Emellett heti három alkalommal erősítés zajlik, ahol az akadályfutáshoz speciálisan szükséges izmokat fejlesztik, ill. a boka és térd stabilitását is előtérbe helyezik a sérülések elkerülése végett. A Szekszárdi Sportközpont segítségével heti rendszerességgel van lehetőség szaunázni és úszni, ami segít a regenerálódásban.

Egy szóval minden adott a komoly eredmény eléréséhez, Levente mindennél jobban szeretné Szekszárdot képviselni Afrikában és ezzel a mentalitással kel fel és fekszik le minden egyes nap. Bízzunk benne, hogy szoríthatunk a világbajnokságon!

Támogatók