EZ MÉG CSAK A KEZDET!

2021-03-30

A Szekszárdi Sportközpont atlétája, Szemerei Levente nemrég aranyérmet szerzett a Mezei Futó Országos Bajnokságon. Ennek apropóján beszélgettünk vele és edzőjével, Szőke Gergővel.

•SPORTKÖZPONT: Levente teljesítménye látványosan javult az elmúlt egy évben. Nyert a fedett pályás országos bajnokságon, az atlétika EB-n 2019-ben élete legjobbját futotta, jelentősen javítva a korábbi idején. Láthatóan nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, hozza az eredményeket. Minek köszönhető ez szerinted, Gergő, milyen hatások érték az elmúlt egy évben, ami hozzásegítette őt a szakmai kiteljesedéshez?

GERGŐ: Levin azt vettem észre, hogy a tavalyi évben egy olyan mentális-pszichés gát szakadt át nála, ami a korábbi években visszafogta. Tavaly ezen felül tudott kerekedni, és ez bontakozik ki most versenyről versenyre. Emiatt azt gondolom, ez még csak a kezdet.

Levin gyerekkora óta láttam, hogy fizikálisan, elhivatottságban nagyon erős. Van egy nagy ellenfele, Palkovits István, aki Kecskeméten a legendás edző, Németh Gyula tanítványa. Gyula 37 évig volt itt Szekszárdon edző, köztük az én edzőm is. Amikor a Levit átvettem Gyulától 14 évesen, és ő elment Kecskemétre, ott fedezte fel Palkovits Istvánt. Levi és István azóta egymás ellen versenyeznek. Az első öt évben Pistinek szinte egyszer sem sikerült legyőznie Leventét. Ezután Pisti megerősödött, egyszer sikerült legyőznie Levit, és onnantól kezdve fordult a kocka, és Levi nem tudta legyőzni riválisát, Pistit. Ez mostanában változott meg. Az utóbbi két versenyen, az országos bajnokságokon, ami a legfontosabb, kétszer is legyőzte.

Levit korábban az Atlétikai Szövetség kihagyta az edzőtáborokból, nem szóltak róla cikkek, kicsit úgy éreztük, hogy mi itt Szekszárdon háttérbe vagyunk szorítva. Az elmúlt évben ez is megváltozott.

•SPORTKÖZPONT: Tehát akkor az is állhat a jó eredmények hátterében, hogy Levi előtérbe került?

GERGŐ: Igen. Mikor megválasztották az év junior atlétájának, megnőtt az önbizalma.

•SPORTKÖZPONT: Változtattatok az elmúlt egy évben az edzésterven?

LEVI: Az edzésterven változtattunk, kilométerben sokkal többet futok. A reggeli futáson és a kiegészítő edzéseken is változtattunk, illetve beiktattuk az úszást is a kötelező programok közé. Sokat segít a futó mechanikámon is, és hosszabb futás során leveszi a terhet rólam. A későbbiekben le szeretném futni a maratont.

•SPORTKÖZPONT: Mennyire befolyásol titeket a pandémia? Miben kellett alkalmazkodni a vírushelyzethez?

GERGŐ: Igen, meg kellett szoknia, hogy otthonról edzett többet. De hozzá tudott szokni a szervezete a nagyobb mennyiségű munkához, sőt…

LEVI: A versenyek előtti időszakban általában stresszes voltam, de a pandémia miatt ugye nem lehet tudni, mikor lesz verseny, ezért igy könnyebb nekem.

•SPORTKÖZPONT: Milyen a viszonyotok a Sportközpont új ügyvezetőjével?

LEVI: Jól esik, hogy érdeklődik mindig, sokat beszélünk, ki szokott jönni megnézni.

GERGŐ: Az előző ügyvezető ugye kiemelkedően jó atléta volt itt, Szekszárdon, és a vezető-váltáskor volt bennem egy félsz, hogy az új ügyvezető hogyan viszonyul majd az atlétikához. Megnyugtató volt, hogy pozitívan állt a szakosztályhoz és hozzám is. Ez is nagy szerepet játszik abban, hogy javult Levi teljesítménye és látom, hogy a város is egyre jobban szereti és megbecsüli őt, foglalkoznak vele. Ilyen közegben, úgy gondolom, lehet fejlődni.

•SPORTKÖZPONT: A Szekszárdi Sportközpont, amelynek atlétikai szakosztályában versenyzik Levi, vállalta, hogy a kenyai edzőtáborban való részvételéhez a repülőjeggyel járul hozzá. Mit vártok, milyen pluszt fog nyújtani ez az edzőtábor, milyen teljesítményt reméltek tőle a versenyeken, az edzőtábor után?

GERGŐ: A jelenlegi Mezei Futó bajnoki cím szerintem nagyban köszönhető annak is, hogy ez a kenyai út realizálódott. Korábban csak beszéltünk róla, hogy milyen jó lenne, de nem volt kézzel fogható, nem volt se repülőjegy, se semmi. Azzal, hogy a verseny előtt megvette a repülőjegyet a Szekszárdi Sportközpont, nagyon jót tett neki erre a versenyre. Azt látom, ha Levi szeretne valamit elérni, és kap támogatást, akkor azt el is éri, érzi ezt az összhangot, ami érte jön létre.

Ahogy a labdarúgásnak Brazília, úgy a futásnak Kenya az otthona. Levi így most elutazik a futás elsőszámú központjába, hogy fejlődjön és tanuljon. Az edzőtábor után pedig lesz Győrben egy csapatbajnokság háromezer méteres akadályfutással. Ezen a versenyen szeretném, ha Levi a magaslati edzés hatására olyan eredményt futna, amivel el lehetne indítani külföldi versenyeken, vagy esetleg egy menedzser felfigyeljen rá, aki el tudja indítani olyan futamokba, amivel még tovább tudna lépni. Ilyen erős még nem volt soha, mint most. Valószínűleg egyre magasabban fog szárnyalni, de vannak hullámvölgyek. Tavalyi évben is volt, hogy nem volt a topon, ráadásul nyáron valószínűleg koronavírusos is lett, mert találtak benne antitesteket. Viszont a magaslatok után nagyobb ugrást várok az időeredményekben.

LEVI: Kapcsolatokat szeretnék kiépíteni. A csapatban lesz egy svéd és egy olasz atléta srác, egy etióp és egy szomáliai, a többiek kenyaiak. A csapatban az atléták félmaraton ideje 60 perc alatt van, és a magyar csúcs az két és fél perccel gyengébb (62,5 perc).

•SPORTKÖZPONT: A svéd csapattársad két éve jár Kenyába, te most mész először. 10 ezer méteren mennyi a te időd és mennyi az ö ideje?

LEVI: Nekem 30 perc 10 mp, neki 28 perc 23 mp. Amikor először ment ki a táborba, akkor volt neki 29 perc 20 mp az ideje.

•SPORTKÖZPONT: Ö is ellenfeled lesz az U23as Európa-bajnokságon? Milyen eséllyel indul?

LEVI: Igen, ott lesz. 1 másodperccel van lemaradva a legjobb ideje az európai csúcstartótól.

•SPORTKÖZPONT: Tehát a korosztály egyik legjobb futójával fogod tölteni a Kenyában töltött időd. És a svéd futó tapasztalata az, hogy amióta, 2 éve, Kenyába jár futni, azóta 1 percet lefaragott az idejéből. Ez körönként mennyi időt jelent? Nektek is hasonló a tervetek?

LEVI: 2 mp körönként. Igen, nekünk is ez a tervünk, az időeredményen való javítás.

•SPORTKÖZPONT: Ha már sikerült jó kapcsolatot kialakítanod, akkor nagyon szívesen fogadjuk őt itt Szekszárdon, mint edző partnered. Ez az edződnek is nagy elismerés lenne, hiszen most nem tud veled menni. Ez mennyire visel meg titeket?

GERGŐ: Kicsit félek emiatt, de tartjuk a kapcsolatot, és egy program segítségével nyomon tudom követni az edzéseit. Ez úgy néz ki, hogy ő lefutja az edzését, és én itthon egyből látom, hogy milyen eredménnyel futott. Most is van, hogy Levi otthon fut Szedresen, én pedig itt látom egyből, hogy mit csinál.

•SPORTKÖZPONT: Milyen teljesítményt remélsz a versenyeken az edzőtábor után?

LEVI: Csoportbajnokságon meg szeretném nyerni az akadályfutást és az ötezer méteres futást. Akadályon inkább az idő lenne a fontosabb, a másikon a helyezés.

•SPORTKÖZPONT: Biztosan elég nehéz lesz visszaállni a hazai időzónára. Csalódott leszel, ha nem te nyersz?

LEVI: Igazából nem. A magaslati edzőtábor után ez a verseny arra lesz jó, hogy kifussam magam, mert ott csak edzések lesznek.

GERGŐ: Nem leszünk csalódottak, mert tanulni megy ki. Korábban a vezetőségnél voltak elvárások, hogy kimehetett Romániába edzőtáborba, és nem papíron, de elvárás volt, hogy a bajnokságon legalább döntőt fusson. Ez egyfajta nyomás volt neki, most azért könnyebb, hogy nincs ilyen nyomás alatt. Nem azt mondom, hogy nem várnak el tőle semmit, de a verseny előtt nem teszik rá a terhet. Annyi az elvárás, hogy az aznapi legjobb formája és tudása alapján hozza ki magából a maximumot, és azóta halmozza is az eredményeket.

•SPORTKÖZPONT: Levi eredményeinek a hatására megnő az esélye, hogy Szekszárd pályázhasson az országos mezei futóverseny döntőjének a megrendezésére. Mennyire reális ez a terv?

GERGŐ: Több pozitív visszajelzést kaptam az első két állomás után edzőktől és futóktól is, hogy nagyon jó lenne, ha itt lenne megrendezve a bajnokság.

•SPORTKÖZPONT: A legutóbbi versenyt Kecskeméten rendezték. Mi volt a különbség a Szekszárdon és a Kecskeméten rendezett verseny között?

GERGŐ: Szervezettségben sikerült felvenni a versenyt Kecskeméttel. A nevezők létszáma volt nagyobb. A pozitív visszajelzések alapján, hogy a stáb és a szervezők is, mindenki segítőkész, ez alapján reális tervnek látom, csak még a kapcsolatrendszereket kell erősíteni.

•SPORTKÖZPONT: Mennyivel növelné a szekszárdi atlétika presztízsét, ha sikerülne helyben több országos, a jövőre nézve esetleg nemzetközi atlétika versenyt szervezni?

GERGŐ: Sokat segítene.

•SPORTKÖZPONT: Mi a motivációtok külföldi versenyen? Pénzdíj, az ellenfelek? Mi alapján döntitek el, melyik verseny jó Levinek és melyik nem?

GERGŐ: Nyilván a pénzdíj az fontos, párszor sikerült menedzser segítségével eljutni nagyobb összegű versenyekre.

•SPORTKÖZPONT: Levi, milyen célokat tűztél ki magad elé a versenyekre vonatkozóan, hova szeretnél még eljutni teljesítményben, eredményben? 5 vagy 10 év múlva hol látod magad?

LEVI: Akadályon és 10 ezren szeretnék még versenyezni.

•SPORTKÖZPONT: Amerikában vagyunk 5 év múlva?

LEVI: Lehetünk ott is, de inkább felnőtt világbajnokság, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság van mindenféleképpen tervben, és a 2024-es olimpia is. Tíz év múlva meg talán a maratont próbálnám meg.

•SPORTKÖZPONT: Sok sikert mindkettőtöknek! A további eredményekről is beszámolunk.

 

Támogatók